Bratislava

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije en de grensstad van Oostenrijk en Hongarije.
Een weekendje weg is altijd leuk, vooral als je naar het oosten vliegt. Ditmaal staat er Bratislava op onze bestemming. Maar voordat we daar zijn landen we eerst op Wenen. Dit is vaak goedkoper om op te vliegen en er is een rechtstreekse busverbinding met Bratislava. Wij kozen ervoor om een Uber te pakken om zo wat van de lokale bevolking te leren. Erg leuke man met een aanstekelijke lach vertelde ons zijn leven Bratislava. De rit duurde 45minuten wat mij de tijd gaf het landschap aandachtig te bestuderen. De rit is niet spectaculair, veel snelweg en weinig gebouwen. Eenmaal aangekomen bij het Falkensteiner hotel heb ik ingecheckt en mijn kamer ingericht. Wat een hitte in dit hotel, veel landen maken gebruik van stadsverwarming en zetten dat centraal op 24 graden waardoor het vaak warm aanvoelt. Ik zelf ben het niet gewend maar de lokale bevolking vind het heerlijk.

Het oude centrum

Het is tijd om de stad wat te gaan verkennen. Het hotel ligt in het centrum wat mij de kans geeft om binnen 5 minuten op het plein te staan. Eenmaal angekomen loop ik door het oude centrum, een gezellig centrum met veel Urban cafés en lekkere eettentjes. Na een pivo te hebben gedronken in een van de vele urban cafés loop ik door naar het plein. Daar aangekomen is een heus wijnfestival aan de gang. Lokale wijnproducenten presenteren hier hun wijn en voor een vol glas overheerlijke wijn betaal je slechts €2,-. best goed te doen toch? Na wat wijntjes te hebben gedronken en de burgemeester te hebben ontmoet lopen we door naar een ander plein. Daar is een meid avec maria aan het zingen. We besluiten dat het tijd is voor een Goulash! We lopen een brouwerij binnen vlakbij het casino waar ze hun eigen bier schenken en een heerlijke Goulash voor ons klaarmaken. Voor de mensen die niet weten wat Goulash is heb ik hier een link van Wikipedia. Na wat biertjes te hebben gedronken en ons buikje volgegeten lopen we naar het kasteeltje dat op een heuvel staat. Een mooi kasteel dat uitkijkt op de Donau.

De volgende dag besluiten we een fietstocht te doen en naar wat buitenwijken te rijden. Hier komen we een oud vrouwtje tegen dat vrolijk verteld over haar leven in Slowakije, ze was lerares en inmiddels met pensioen. Ze verdient wat bij door Engelse les te geven aan de jongeren. Zoals velen woont ze in een oud communistische flat met duizenden andere mensen in de wijk. Kinderen spelen in een van de vele parkjes en rennen vrolijk rond. Het valt me op dat mensen veel met familie omgaan en van koken houden. het is ochtend en ik ben verrast me over de vele mensen die bij elkaar op bezoek gaan. Een jongen geeft aan dat zijn familie, ooms en tantes, neven en nichten elke zaterdag samen soep eten en tot laat in de middag praten over de week die ze hebben meegemaakt.

Ik besluit dat het weer tijd is om een van de vele restaurantjes op te zoeken!

 

Author

Comments are closed.