Walvishaaien spotten in Oslob

Op de airport in Palawan koop ik mijn vliegticket naar Cebu. Ik had dit vooraf nog niet vastgelegd omdat ik nog geen idee had hoe mijn reis zou verlopen. Ik wilde graag naar Dumaquete maar daar was geen airport in de buurt waar ik vanuit Palawan op kon vliegen. Ik ben dus naar Cebu gevlogen en heb daar de boot naar Damuquete gepakt. Het dorpje viel wat tegen.
De volgende dag ben ik direct met een excursie meegegaan naar Apo Island. Ook hier weer gesnorkeld en voor het eerst Zeeschildpadden gezien. Wow dit was zo gaaf! Reuze zeeschildpadden zwommen om me heen. Het lukte me om een stuk met ze mee te zwammen en ze te bestuderen. Onder water vergat ik even de wereld om mij heen. Dit werd wel heel letterlijk toen ik boven kwam, de boten leken onwijs ver bij mij vandaan en de golven werden steeds wilder. Het terug zwemmen naar onze boot was nog een flinke opgave. Gelukkig waren er andere boten die een touw uitgooide en me zo richting onze boot trokken, dat was toch wel een beetje een opluchting!

Aanrader! stap in een boot met Chinezen

De volgende dag ben ik met een excursie naar Oslob gegaan. Samen met een groep chinezen stapten we ’s ochtends vroeg op de boot. Nu schrikt de woorden “groep chinezen” je misschien af. Maar dit was eigenlijk super leuk. Met een klein groepje twee uur lang op een boot, zorgt toch voor een band. Door de gesprekken met hen kwam ik echt veel meer te weten over de Chinese cultuur. Wist je bijvoorbeeld dat Chinezen zelf hun Engelse naam tijdens Engelse les mogen kiezen? Dit omdat hun echte naam in het Engels niet te vertalen is. Dit zorgde voor grappige taferelen, omdat ze elkaars Engelse naam niet altijd kenden. Als ik dan naar iemand vroeg keken ze me heel verbaasd aan. Tijdens de bootreis waren de Chinezen maar wat blij met de reispilletjes die ik bij me had! Boottripjes is toch iets minder weggelegd voor Chinezen. En dat sommige niet kunnen zwemmen maakt ze ook niet uit. Ze springen gewoon de zee in. Een gids met een zwemband brengt ze dan op plaats van bestemming.

En wat voor bestemming! Bij Oslob is een stuk afgezet waar elke ochtend de walvishaaien worden gevoerd. Niet iedereen is fan van deze benadering, ik had hier minder problemen mee. De regels waren vooraf heel duidelijk en de walvishaaien leken er weinig last van te hebben. De boot lag wat verder van het afgezette stuk, dus moesten we van de boot daarheen zwemmen. Tijdens deze zwemtocht voelde ik opeens iets onder me. Ik keek tijdens het zwemmen naar beneden in het water en zag een enorme walvishaai onder me! Wat een gigantisch gaaf beest is dat zeg! En wat schrok ik me rot. Helemaal alleen zwom ik daar en zag ik gewoon al een walvishaai. Eenmaal in het afgezette gebied zag ik er nog een paar. Zo’n gave ervaring, dit zou ik echt niet overslaan op de Filipijnen!

Die avond zijn we nog wat gaan eten met de groep Chinezen, goede afsluiter van een gave dag!

 

 

Author

Comments are closed.